logo Empresa Virtual

número 4 - setembre de 2004 
Subscripcions | Articles endarrerits
Butlletí gratuït de subscripció voluntària editat per QSOFT.
Tracta d'informàtica de gestió, Internet i comerç electrònic.
Esta dirigit a emprenedors, professionals, comerciants i empreses.

 

CONTINGUT

•  Editorial
•  Hosting: allotjament per a la nostra web
•  Patrocinador del butlletí
•  Recursos en 3 línies
•  Col.laboracions
•  Recomana i guanya


EDITORIAL

Hola,

Després d'un període sempre massa curt de vacances, arriba el Setembre i comença un nou “curs”. Es un bon moment per a planificar i donar forma als projectes nous, fer el seguiment dels projectes en curs i recordar-nos de les eternes assignatures pendents: d'aquest any no passa que...

Possiblement, una d'aquestes assignatures pendents sigui Internet: d'aquest any no passa que posi la meva empresa a Internet, d'aquest any no passa que refaci la web, d'aquest any no passa que instal·li una botiga virtual, d'aquest any no passa que ofereixi un nou servei...

Per això, aquest número del butlletí el dedicarem exclusivament a Internet.Concretament a examinar en detall les principals característiques dels serveis que ens ofereixen els proveïdors d'Internet per a allotjar la nostra web.

Avui només hi ha un article, ja que es molt extens i no voldria abusar de la teva confiança.

Que tinguis un bon dia.

 

Quim Herrera
Editor d'Empresa Virtual


ARTICLE

Hosting: allotjament per a la nostra web

Per Quim Herrera Joancomartí
www.qsoftnet.com

Per a tenir la nostra empresa a Internet, necessitem dues coses: un nom de domini i un lloc on posar la nostra web.

Sobre els dominis ja en vaig parlar fa poc a l'article Ja tens el teu nom de domini? publicat en aquest butlletí.

Del lloc per posar la nostra web en parlarem avui.

Bàsicament, necessitem un espai físic dins un servidor web.

Encara que tècnicament es possible tenir el nostre propi servidor web (només cal tenir un ordinador connectat permanentment a Internet amb el software adient), no es recomanable a no ser que disposem del nostre propi departament d'informàtica que faci el manteniment i solucioni les incidències i tinguem el hardware i les connexions telefòniques preparades per a donar el servei adequat les 24 hores del dia.

Si no disposem d'aquesta infrastructura, lo millor es contractar l'allotjament per a la nostra web a una empresa especialitzada, un proveïdor de serveis d'Internet.

L'allotjament o hosting es un lloguer anual (semestral, trimestral o mensual) per l'ús d'un espai físic en un servidor (una carpeta del seu disc dur) i d'una sèrie de serveis web com correu electrònic, bases de dades, etc.

La quantitat d'espai, les seves característiques i els serveis disponibles varien segons els proveïdors i els diferents plans d'allotjament que podem contractar. En general cal tenir en compte:

Hosting sota Linux o sota Windows.

Encara que el nostre ordinador treballi amb windows, podem tenir i administrar la nostra web en un servidor basat en Linux o viceversa. Es el gran avantatge d'Internet: no depèn del sistema operatiu del que navega.

El Hosting sota sistema operatiu Linux esta basat en llicències del tipus GNU (software lliure) i en general te un millor rendiment com a servidor web.

El hosting basat en Windows resulta més costós en quant a llicències de software i necessita més recursos de hardware per executar-se.

Això fa que el hosting sota windows sigui més car que sota Linux. No hi ha cap altre diferència de prestacions ni possibilitats. Per això, a no ser que siguis un programador d'ASP, lo més recomanable es el hosting sota Linux .

Espai en disc:

Es l'espai que tenim disponible per a posar les nostres pàgines web, programes, dades, utilitats, comptes i bústies de correu, etc. La majoria de hostings ofereixen entre 50 i 300 Mb d'espai i normalment resulta més que suficient.

Transferència mensual

Es el volum global de tràfic que genera la nostra web en un mes. Això inclou tot el que el servidor envia als nostres visitants (ja siguin pàgines web, dades o programes). Normalment amb 2 o 4 Gb n'hi ha de sobres a no ser que oferim descàrrega de grans volums com software gratuït a tots els nostres visitants.

De totes maneres, si es sobrepassa la transferència contractada el proveïdor ens facturarà una quantitat per la diferència però el servei no s'interromp.

Es més, si superem aquesta transferència, podem estar contents de l'èxit assolit per la nostra web.

Comptes de correu

Es el nombre de comptes de correu que es poden administrar sota el nostre domini (del tipus loquesigui@elmeudomini.com ). Depèn de les necessitats de cada empresa i del nombre de treballadors. Normalment uns 20 comptes de correu solen ser suficients.

Correu Web (Webmail)

Ens proporciona la possibilitat d'accedir als nostres comptes de correu des d'una pàgina web on podem llegir i enviar e-mails. Això permet llegir el nostre correu, contestar i enviar e-mails des de qualsevol ordinador que tingui Internet encara que no sigui el nostre ordinador habitual on tenim el gestor de correu configurat (Outlook, Netscape, etc.)

Redireccions de correu

Permet tenir comptes de correu que estan redireccionats a d'altres adreces (el correu que s'envia a l'adreça es reenvia automàticament a l'adreça o les adreces que indiquem).

Llistes de correu

Serveixen per a que un e-mail enviat a una llista de correu, el rebin tots els que estan apuntats a la llista o bé per a enviar un e-mail automàticament a tots els d'una llista. Es molt útil per a fòrums de consulta, butlletins electrònics, etc.

Anti-virus i anti-s*pam

Instal·lat al servidor, escaneja tot el nostre correu, interceptant els missatges que contenen virus i marcant els considerats s*pam. D'aquesta manera, la gran majoria de virus ens arriben inofensius.

Autoresponedors de correu

Permet assignar respostes automàtiques als comptes de correu. Per exemple respostes del tipus: gràcies per posar-vos en contacte amb nosaltres, estem estudiant la vostra sol·licitud, etc.

Comptes de FTP

El servei FTP (File Protocol Transfer) es el servei d'Internet que possibilita que podem “pujar” o “baixar” els arxius al nostre hosting (pàgines web, programes, etc.). Es com l'administrador d'arxius de la nostra web. Podem crear carpetes, copiar els arxius del nostre ordinador a la nostra web, canviar-los de nom, esborrar, etc.

Normalment s'utilitza un programa gratuït de FTP que accedeix al nostre hosting mitjançant un compte d'usuari que tinguem donat d'alta.

Estrictament n'hi ha prou amb un compte, però pot ser que vulguem donar accés restringit a certes zones del nostre hosting a unes persones determinades (per exemple al dissenyador de la nostra web, etc.) i llavors necessitaríem varis comptes d'FTP.

Panell de control

Tots els plans d'allotjament han de tenir un panell de control per administrar-lo.

El panell de control es una adreça web on accedim amb usuari i contrasenya i podem configurar, activar i desactivar els diferents serveis, administrar els comptes de correu, els de FTP, canviar contrasenyes etc. Accedint a qualsevol hora des de qualsevol ordinador amb el navegador.

Molts d'aquests panells incorporen també informació de l'estat de la nostra web, incidències, estadístiques detallades de visites i documentació i enllaços a diferents serveis web.

Bases de dades i programació

Les webs estàtiques, no necessiten més programació que les pàgines HTML. Aquest tipus de web “anunci” cada cop són menys efectives ja que els navegants d'Internet busquem, cada vegada més, serveis i informació en línia que només es poden oferir amb webs dinàmiques.

Les bases de dades i els llenguatges de programació són imprescindibles per a poder tenir una web dinàmica i per a instal·lar molts dels programes i utilitats com botigues virtuals, enviament de correu automàtic, fòrums, llibres de visites, etc.

Entre els llenguatges més utilitzats estan javascript, php, perl, els applets de java i ASP (aquest últim només en hosting sota windows).

També es important que el nostre hosting permeti la instal·lació de CGI propis. Els CGI són un tipus de programes web amb finalitats molt diverses.

La base de dades més estesa es MySQL . Generalment, s' inclou l'accés a l'administrador de bases de dades phpmyAdmin, per poder administrar-la.

Utilitats:

Formularis

Els formularis son una pàgina web on l'usuari introdueix dades i les envia. Aquestes dades les rebem per e-mail a l'adreça de correu electrònic que indiquem.

Comptadors

Acumulen el nombre de visites que rep la pàgina. Normalment es pot configurar l'aparença i posar-los visibles (el navegant veu el comptador) o invisibles (només hi tenim accés nosaltres).

Fòrums de discussió

Permet crear i moderar fòrums de discussió sobre el tema que ens interessi. Els fòrums de discussió s'utilitzen per a debatre sobre temes determinats, donar suport tècnic, etc.

Els usuaris dels fòrums insereixen missatges o consultes sobre un tema determinat al fòrum. Tots els usuaris poden llegir i respondre els missatges, quedant les respostes associades al missatge original.

Llibres de visita

Els llibres de visites són una secció de la web on els visitants hi poden deixar els seus missatges per a que siguin llegits per tots els visitants de la web.

Com a administradors del hosting, podrem configurar i administrar aquesta secció de la web.

Carpetes protegides

Permet crear carpetes d'accés protegit amb usuari i contrasenya o per IP's dins la nostra web.

Per exemple que tot el contingut de la carpeta www.lamevaempresa.com/zonaprivada/ només es pugui visualitzar entrant un determinat usuari i contrasenya.

Promoció web

No es un servei típic del hosting, però molts proveïdors inclouen un menú per a donar d'alta automàticament la nostra web, un cop l'haguem instal·lat, als principals cercadors d'Internet (Google, Yahoo, AOL, etc.).

Estadístiques de visites

Inclou detallades estadístiques numèriques i gràfiques del tràfic de la nostra web per mesos, dies, pàgines, arxius, per procedències, IPs, dominis, etc.

Servidor Segur

Es un “lloc” web on les dades viatgen encriptades de manera segura. S'utilitza per pàgines que incloguin dades confidencials o compromeses com comptes bancaris, números de targeta, etc.

Normalment es un servei no inclòs en el hosting, però alguns proveïdors inclouen accés limitat a zones segures per a utilitzar-les per la nostra web.


Fins aquí les característiques més rellevats que ofereixen la majoria de proveïdors d'Internet en els seus plans d'allotjament.

En propers articles, tractarem de les diferents aplicacions o software per a webs que podem instal·lar en el nostre hosting.

 

Començament

PATROCINADOR DEL BUTLLETÍ

QFACWIN el programari de gestió gratuït

amb web i botiga virtual integradaDescarrega'l ara i comença a vendre
en Internet sense cap cost addicional.


RECURSOS EN TRES LÍNIES

Aquí hi publiquem en tres línies, llocs d'Internet que continguin informació o recursos que creiem que poden ser de gran interès per a tots els subscriptors.

e-catala.com oferim cursos de català a través de la xarxa. Centrem la nostra oferta formativa en l'aprenentatge de l'expressió escrita. El principal objectiu: ensenyar a escriure correctament en català. www.e-catala.com


Domini i correu professional Per només 7 € al mes, dóna una imatge professional als teus clients amb comptes de correu sota el teu propi domini. Prem aquí si vols més informació


Guanya diners a la teva web posant un link o un enllaç a les nostres pàgines amb el programa d'afiliats de QSOFT.
[ + informació ].


TRAC traductors i correctors, 20 anys d'experiència en la nostra professió. Especialitzats en llengua catalana. Classes de català particulars, en grups i per a empreses. Preparació per als exàmens de la Junta Permanent de Català. www.tractradu.com


Si vols sortir en aquesta secció envia un e-mail amb les teves dades i una descripció curta a treslin@empresa-virtual.com


Començament


SUBSCRIPCIONS

Subscriu-te ara al butlletí gratuït Empresa Virtual i rebràs aquesta guia de regal.

Si creus que pot interesar o ser d'utilitat a alguna persona que coneixes, reenvia-li el butlleti

COL.LABORACIONS

Si tens algun article interessant sobre informàtica o negocis a Internet i t'agradaria publicar-lo en aquest butlletí, pots enviar-lo a: editor@empresa-virtual.com.

Amb molt de gust el revisarem per publicar-lo en la propera edició del butlletí.

Ens interessa molt la teva opinió:

Quins temes t'agradaria que tractéssim?
Tens alguna pregunta relacionada amb Internet o comerç electrònic?

Envian's els teus suggeriments, comentaris o dubtes a: editor@empresa-virtual.com.


Tens algun producte o servei per oferir als subscriptors d'Empresa Virtual?

Envia un e-mail a editor@empresa-virtual.com i fes-nos arribar la teva oferta. L'estudiarem sense cap compromís.


Començament

RECOMANA I GUANYA

Ajudans a aconseguir nous subscriptors del butlletí Empresa Virtual. Per cada subscriptor nou que aportis obtindràs 10 punts. Aquests punts els pots canviar per:

•  programa de gestió QFACWIN versió professional

•  programa de gestió QFACWIN suscripció anual

•  programa de gestió QFACWIN versió bàsica

•  Domini gratuït i pàrquing a Internet durant un any

•  Publicitat en el butlletí

Començament

DADES DE SUBSCRIPCIÓ

Les teves dades de subscriptor són:

Nom:
Email:

Si per alguna raó vols donar-te de baixa i deixar de rebre aquest butlletí, clica aquí i no tornaràs a rebre cap e-mail nostre. Les baixes són automàtiques.

Prem modificar per canviar alguna de les teves dades.

Si ho desitges pots revisar la nostra política de privacitat.


 

Empresa Virtual © QSOFT 2004