logo Empresa Virtual

número 6 - novembre de 2004 
Subscripcions | Articles endarrerits
Butlletí gratuït de subscripció voluntària editat per QSOFT.
Tracta d'informàtica de gestió, Internet i comerç electrònic.
Esta dirigit a emprenedors, professionals, comerciants i empreses.

 

CONTINGUT

•  Editorial
•  Article: Web Services: Internet per a robots
•  Patrocinador del butlletí
•  Trucs d'ofimàtica
•  Recursos en 3 línies
•  Col.laboracions
•  Recomana i guanya


EDITORIAL

Hola,

En aquest número parlarem una mica dels Web Services o Serveis Web, una de les tecnologies amb més expansió en aquests moments.

Responent a les peticions que ens heu fet arribar molts subscriptors, avui inaugurem una secció nova: Trucs d'ofimàtica.

En aquesta secció hi anirem publicant petites tècniques, trucs o secrets que ens ajudin a fer més planera la nostra relació diària amb els programes d'ofimàtica (processadors de textos com Word, fulls de càlcul com Excel, etc.).

Si coneixeu algun truc i el voleu compartir amb tots els subscriptors d'Empresa Virtual, envieu-lo i el publicarem.

Salutacions i fins aviat,

Quim Herrera
Editor d'Empresa Virtual


ARTICLE 1

Web Services: Internet per a robots

Per Quim Herrera Joancomartí
www.qsoftnet.com

Fa uns dies vaig assistir a unes jornades de programació on es debatien a fons alguns dels aspectes de .net, el sistema operatiu de Microsoft que substituirà Windows en un futur molt proper. De fet ja esta present en molts dels nostres ordinadors (es el que es coneix com a .net Framework) i de moment coexisteix amb Windows.

Una de les coses que més em va cridar l'atenció van ser els Web Services o Serveis Web. Per entendre una mica el concepte de Serveis Web, hem de fer una petita reflexió sobre l'Internet d'avui en dia.

Internet es una immensa xarxa de dades: software i hardware connectats, pàgines i pàgines d'informació amb una característica comuna: totes presenten la informació en llenguatge HTML per a que el nostre navegador ens les pugui mostrar.

Mai hi havia hagut tanta informació a l'abast del ser humà com actualment a Internet. N'hi ha tanta que paradoxalment es fa difícil trobar el que busquem.

Suposem que aquestes festes he decidit regalar un telèfon mòbil a la meva mare. Segur que el trobaré a Internet i, sense moure'm de casa podré comparar els preus i les marques i fer la comanda on millor em sembli. Perfecte, vaig a un cercador com Google i començo a buscar entre els més de 100.000 llocs que surten. Si no vull passar-me hores i hores anant d'una web a un altre, saltant pels links, apuntant marques i preus, hauré de conformar-me mirant els deu primers encara que les millors ofertes poden estar en el lloc 50.000.

Si Internet és només software i dades, per que no hi ha programes que facin aquesta feina?. Un programa on jo introdueixi el que vull trobar (un telèfon mòbil amb unes característiques determinades, que s'adapti al meu pressupost i que mel portin a casa abans de Nadal) i vagi a les webs, recollint la informació i comparant-la amb la que ja ha recollit (preus, prestacions, etc.). Quan acabi que em presenti un informe amb els 4 o 5 articles seleccionats que millor s'adaptin a la meva petició i jo decidiré quin compro.

Lamentablement no hi ha programes robots de la compra d'aquest tipus perquè en l'Internet que coneixem això és impossible. Les pàgines web actuals fetes en llenguatge HTML, només les poden entendre els humans. Cap programa ni cap robot pot ser capaç de llegir les pàgines web i interpretar la informació que contenen amb un mínim d'èxit. La informació esta distribuïda de manera diferent en cada pàgina, moltes vegades esta inclosa dintre d'imatges, sons o vídeos i un programa no pot entendre tot això.

Si existissin els robots de la compra, segur que m'estalviaria 20 o 30 euros en la compra del telèfon mòbil per la meva mare.

A una escala molt superior, el mateix passa a les grans empreses: quants mils de milions es podrien estalviar fent les compres en el lloc adequat i en el moment adequat?

Quan hi ha tants diners en joc, la solució no es fa esperar.

Ara es comença a construir l'Internet per als robots (programes): els Web services o Serveis Web. Aquests “llocs” no retornen pàgines en HTML. Ho fan en XML que és un llenguatge estructurat de manera que possibilita la seva interpretació per els programes i a més permet mostrar-lo en HTML (utilitzant plantilles) per a que ho entenguem els humans.

Aquest Serveis Web, són realment programes encarregats d'una tasca determinada que estan a Internet com si fossin una pàgina web i que poden comunicarse amb qualsevol altre programa sigui una web o un programa executable, independentment del sistema operatiu, ja que utilitzen un llenguatge d'intercanvi d'informació comú: el XML.

Hi pot haver Serveis Web per a tot: que informin de productes i preus, que tradueixin textos, que informin de cotitzacions de monedes, que facin pressupostos, que ens ofereixin dades del temps, que validin el dígit de control d'un DNI, que busquin el codi postal d'un determinat poble, etc. No hi ha límit.

L'Internet per a robots ja ha arribat. De ben segur que en un futur molt proper, els serveis web donaran molt a parlar. De moment, les grans companyies estan prenent posicions, i es que els Serveis Web poden arribar a ser una veritable mina d'or per qui els ofereixi.

 

Començament

PATROCINADOR DEL BUTLLETÍ

QFACWIN el programari de gestió gratuït

amb web i botiga virtual integradaDescarrega'l ara i comença a vendre
en Internet sense cap cost addicional.


TRUCS D'OFIMÀTICA

TRUCS DE WORD

Canviar l'extensió dels arxius. Us agradaria que en lloc de .doc els vostres documents tinguin un altre extensió? La solució es guardar l'arxiu i l'extensió que vulgueu entre comentes. Per exemple creeu un nou arxiu i aneu a Arxiu->Guardar com. Al nom de l'arxiu poseu “prova.meu” amb les cometes. A més, l'arxiu no tindrà l'icona d'un document Word.

Tancar tots els documents a l'hora. Word utilitza una finestra per cada document obert. Per tancar tots els documents d'una sola vegada manteniu premuda la tecla Majúscules (Shift) i al menú Arxiu. Veureu com en lloc de Tancar, apareix l'opció Tancar tot. Feu un clic sobre ella i us tancarà totes les finestres (per sort ens avisa si hi ha canvis).

TRUCS D'EXCEL

Ressaltar condicionalment. Una manera ràpida per a ressaltar un resultat o una fórmula en funció d'una condició es la següent:

 1. Escriviu sis valors numèrics en 6 cel·les diferents. Per exemple 200, 320, 440, 1000, 1050 i 501 .
 2. Seleccioneu el rang i aneu a Format->Format condicional
 3. En el quadre de diàleg obert hi ha quatre camps amb el títol Condició 1. Les dues primeres tenen els valors per defecte Valor de la cel·la i entre. En els dos camps restants poseu 500 i 1000.
 4. Premeu el botó. En la finestra que s'obre, Format de cel·les, seleccioneu un disseny per a destacar les cel·les que compleixin la condició (font, vores o trames)
 5. Premeu acceptar. Només les cel.les amb valors compresos entre 500 i 1000 tindran el format que li hem indicat.

Ample de les columnes. Per a obtenir columnes amb el mateix ample que una ja existent feu el següent:

 1. Seleccioneu la columna que te l'ample que voleu aplicar a un altre fent clic a la capçalera.
 2. Amb el cursor a sobre feu clic amb el botó dret del ratolí. S'obrirà el menú contextual.
 3. Premeu Copiar
 4. Feu un clic a la capçalera de la columna on voleu copiar l'ample i premeu el botó dret
 5. Escolliu Enganxat especial
 6. Marqueu l'opció Ample de columna i premeu Acceptar

  

Començament

RECURSOS EN TRES LÍNIES

Aquí hi publiquem en tres línies, llocs d'Internet que continguin informació o recursos que creiem que poden ser de gran interès per a tots els subscriptors.

e-catala.com oferim cursos de català a través de la xarxa. Centrem la nostra oferta formativa en l'aprenentatge de l'expressió escrita. El principal objectiu: ensenyar a escriure correctament en català. www.e-catala.com


Domini i correu professional Per només 7 € al mes, dóna una imatge professional als teus clients amb comptes de correu sota el teu propi domini. Prem aquí si vols més informació


Guanya diners a la teva web posant un link o un enllaç a les nostres pàgines amb el programa d'afiliats de QSOFT.
[ + informació ].


TRAC traductors i correctors, 20 anys d'experiència en la nostra professió. Especialitzats en llengua catalana. Classes de català particulars, en grups i per a empreses. Preparació per als exàmens de la Junta Permanent de Català. www.tractradu.com


 

Si vols sortir en aquesta secció envia un e-mail amb les teves dades i una descripció curta a treslin@empresa-virtual.com


Començament


SUBSCRIPCIONS

Subscriu-te ara al butlletí gratuït Empresa Virtual i rebràs aquesta guia de regal.

Si creus que pot interesar o ser d'utilitat a alguna persona que coneixes, reenvia-li el butlleti

COL.LABORACIONS

Si tens algun article interessant sobre informàtica o negocis a Internet i t'agradaria publicar-lo en aquest butlletí, pots enviar-lo a: editor@empresa-virtual.com.

Amb molt de gust el revisarem per publicar-lo en la propera edició del butlletí.

Ens interessa molt la teva opinió:

Quins temes t'agradaria que tractéssim?
Tens alguna pregunta relacionada amb Internet o comerç electrònic?

Envian's els teus suggeriments, comentaris o dubtes a: editor@empresa-virtual.com.


Tens algun producte o servei per oferir als subscriptors d'Empresa Virtual?

Envia un e-mail a editor@empresa-virtual.com i fes-nos arribar la teva oferta. L'estudiarem sense cap compromís.


Començament

RECOMANA I GUANYA

Ajudans a aconseguir nous subscriptors del butlletí Empresa Virtual. Per cada subscriptor nou que aportis obtindràs 10 punts. Aquests punts els pots canviar per:

•  programa de gestió QFACWIN versió professional

•  programa de gestió QFACWIN suscripció anual

•  programa de gestió QFACWIN versió bàsica

•  Domini gratuït i pàrquing a Internet durant un any

•  Publicitat en el butlletí

A més en cada butlletí publicarem els noms de les tres persones que hagin aportat més subscriptors durant el mes anterior.

Començament

DADES DE SUBSCRIPCIÓ

Les teves dades de subscriptor són:

Nom:
Email:

Si per alguna raó vols donar-te de baixa i deixar de rebre aquest butlletí, clica aquí i no tornaràs a rebre cap e-mail nostre. Les baixes són automàtiques.

Prem modificar per canviar alguna de les teves dades.

Si ho desitges pots revisar la nostra política de privacitat.


 

Empresa Virtual © QSOFT 2004